Falafel – egyptské fritované kuličky

Kuchyně Blízkého východu nabízí řadu pochoutek a falafel je jednou z nich. Původem je z Egypta, ale oblibě se tyto fritované kuličky, nebo také placky, těší po celém světě. Pokud jste už někdy ochutnali něco z těchto končin, pak jistě víte, že to chutná božsky a falafel je takové nebíčko v puse. Poznáte to hned, jak to poprvé vyzkoušíte.

Falafel se vyrábí z cizrny a fazolí fava, kdy se vše vypracuje do pasty a vytvaruje do koulí. Pak se osmaží a máte vzhledově něco jako náš karbanátek. Hotové koule se pak vloží do chlebové placky (pita chléb atd.) a mohou se zalít pikantní omáčkou. O falafelu se hovoří jako o pouličním jídle, protože existují regiony, kde se tento jednoduchý pokrm stal nepostradatelnou součástí mnoha stánků. V různých oblastech Středního východu používají obě ingredience v odlišném poměru, někde dokonce jen samotné fazole fava. Na ochucení se většinou používá česnek, cibule, mletá petržel, koriandr a kmín. Někde se dokonce přidávají i krájené papričky, aby byla směs více kořeněná.

 

Trocha historie

Falafel je starobylý pokrm, který byl svého času nejpopulárnější v Egyptě a ve zbytku Blízkého (Středního) východu. O falafelu se říká, že jeho historie sahá až do dob faraonů. Předpokládá se, že název byl převzat podle mefelfelu. Původně byl prý falafel vynalezen v Alexandrii a tehdejší námořníci si ho odtud brali domů ze svých cest, až se stal populární na celém Středním východu. Falafel se také přidával k salátům jako součást předkrmů nebo jako samotná svačinka.

 

Připravte si domácí Falafel

Spousta lidí připravuje falafel z konzervované cizrny, ale pokud chcete dosáhnout takové konzistence a chuti, jaká má být, tak je lepší, když použijete suchou cizrnu. Uvidíte, že se vám se směsí bude pracovat mnohem lépe. Uvedené množství vystačí zhruba na 30 – 35 kuliček.

 

Suroviny na 30-35 kuliček:

•   2 hrnky suché cizrny

•   1 středně velkou cibuli

•   2 hrsti nasekané čerstvé petrželky

•   3 až 5 stroužků česneku (ideálně, když ho předtím upečete)

•   2 lžíce cizrnové mouky (kdo nemá, může dát hladkou)

•   1 3/4 lžičky soli

•   1 lžičku kmínu

•   1 lžičku mletého koriandru

•   1/4 lžičky mletého černého pepře

•   1/4 lžičky kajenského pepře

•   Špetka mletého kardamomu

•   Olej na smažení – použijte řepkový, hroznový nebo arašídový (případně může být i rostlinný)

 

Příprava:

Nasypte cizrnu do mísy. Zalijte studenou vodou, aby byla ponořená, a nechte jí přes noc máčet, aby nabobtnala. Druhý den jí sceďte, propláchněte a přendejte do kuchyňského robota. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek, petrželku, cizrnovou mouku, sůl, kmín mletý koriandr, černý i kajenský pepř, kardamom a zapněte na střední obrátky (pokud má robot pulzní tlačítko, použijte raději to). Mixujte tak, aby vznikla hrubší směs, která bude vypadat jako když smícháte pastu s kuskusem. Nesmíte to rozmixovat moc, aby z toho nebyla kaše.

Jakmile máte rozmixováno, vraťte vše zpět do mísy a vidličkou ještě lehce zamíchejte, aby byla konzistence dokonalá. Pokud je to potřeba, vyndejte kusy cizrny, která se nerozmixovala. Potom mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte 2 hodiny odpočinout v chladu.

Naplňte pánev zhruba 3 až 4 centimetrovou vrstvou oleje a nechte ho zahřát na mírném ohni. Mezitím si připravte malou misku s vodou, do které si budete namáčet ruce. Těsto nabírejte rukou nebo lžící a tvarujte stejně velké kuličky, které vložte do rozehřátého oleje. Směs se v oleji ještě více spojí a bude dobře držet. Pokud by tomu tak nebylo, tak zbytek nezpracovaného těsta ještě znovu promíchejte vidličkou, aby se vylepšila konzistence. Je-li to třeba, přisypte ještě trošku cizrnové mouky.

Vždy než naplníte pánev kuličkami (doporučuji smažit maximálně 6 kuliček najednou), vložte jen jednu zkušební a nechte jí osmažit. Z každé strany se kuličky smaží zhruba 3 minuty. Hotové pak nechte okapat na papírových utěrkách, aby se zbavily přebytečného tuku.

Podávejte jen tak, nebo si připravte například omáčku Tahini.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Enter Captcha Here : *

Reload Image