Jeseník – přírodní bohatství na severu Moravy

Jeseník – krásné město obklopené kolem dokola horami a hůrkami leží na severu Moravy, v krajině plné přírodního bohatství, čistého vzduchu a pramenů léčivé vody.

 

Trocha historie

Název Jeseník je poměrně mladý, vznikl roku 1947 a nahradil dřívější název Frývaldov. Z historie víme, že původně osada, která neměla nijak zvlášť postavené hradby na obranu proti nepřátelům, byla povýšena na město až v roce 1295. Ochranu měla zajišťovat vodní tvrz, která je nejstarší památkou města. Původně věžovitá stavba z neopracovaných kamenů má trojnásobný vodní příkop a vznikla ve 13. století. Tvrz byla neúspěšně obléhána Švédy a těžce ji poškodil až požár v 18. století. Zajímavostí je velký bludný balvan ležící před tvrzí. Váží 2,2 tuny a do těchto míst doputoval spolu s ledovcem z oblasti jihovýchodního Švédska.

V okolí města probíhala těžba rudy, zlata a stříbra. Ne nadarmo se krajině v okolí říká kraj pokladů a z některých pramenů je jesenicko nazýváno také českým uralem. Nejčernější vzpomínkou v historii města byly čarodějnické procesy, které trvaly zhruba 70 let a počtem obětí a rozsahem nemají v Evropě obdoby. Příčinou těchto procesů  je zřejmě třicetiletá válka, která s sebou přinesla zničené vesnice, hladomor, epidemie a víru v ďáblovy pomocníky. Historii si můžeme prohlédnout v expozici Vlastivědného muzea. Tyto procesy jsou známy také na Šumperku a byly předlohou pro film Otakara Vávry „Kladivo na čarodějnice“.

 

Tajemství vodního lékaře

Dominantou města Jeseník jsou Priessnitzovy lázně, které se tyčí na Gräfenberku (kdysi malá osada nad Jeseníkem). Tajemství léčby „vodního lékaře“, jak ho přezdívali, si do lázní jezdili vyzkoušet králové a vévodové z celé Evropy. Vodoléčba se tak proslavila po celém světě a metoda léčení je spojena s klidem a nenáročným pohybem jako jsou například horské procházky pohádkovou krajinou. Spolu se jménem Vincenta Priessnitze je spojeno mnoho vybudovaných pramenů s křišťálově čistou vodou. Najdeme zde asi osmdesát pramenů, pomníků a slavnostních křížů, které byly postaveny jako poděkování za léčbu. Raritou lázní je Balneopark Vincence Priessnitze, tedy speciální vodní zahrada, v níž se můžeme brodit potůčky s oblázky nebo vyzkoušet skotské střiky. Okolí lázní je stvořené pro odpolední vycházky i pro toulky přírodou. Je zde spoustu turistických tras i malých cestiček.

 

Romantický výhled

Pokud chceme spojit výlet s posezením u kávy nebo skleničky vína, můžeme se vypravit na Křížový vrch. Je to kopec nad Jeseníkem, který je vysoký 671 metrů. Dobře se na vrchol dostaneme autem, ale je zde poměrně prudké stoupání a úzká cesta. Kdysi zde byla kaplička, ve které byl umístěn obraz Ježíše Krista. Věřící sem nosili kříže jako pokání, proto Křížová cesta a nyní i Křížový vrch. Mimo kapli se tu nachází restaurace v mysliveckém stylu, ve které najdeme exponáty vycpaných zvířat. Výlet si můžeme udělat rovněž na nedalekou kamennou rozhlednu Zlatý chlum, který je na opačné straně. Věž je 26 metrů vysoká a za příznivého počasí lze spatřit pásmo od Pradědu až po Šerák nebo samotný Kralický sněžník. V případě trochu pozdního příchodu na rozhlednu uvidíme i nádherně romantický západ slunce, sklánějící se za vrcholky hor Hrubého Jeseníku.

 

Dechberoucí dílo nebo necitlivý zásah do přírody?

Při návštěvě Jeseníků si nemůžeme nechat ujít návštěvu přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně, která leží v nadmořské výšce 1305 metrů na hoře Mravenečník. Z Jeseníku se tam dostaneme velmi snadno, po frekventované silnici přes Červenohorské sedlo směr Šumperk. Jde o dechberoucí monumentální dílo pro příznivce a pro jiné necitlivý zásah do krajiny. Na vrcholu se nám naskytne nejen úchvatný pohled do širokého okolí, ale můžeme spatřit také unikátní technickou památku. Po předchozí domluvě je samozřejmě možná exkurze celého objektu. Elektrárna se dostala mezi sedm divů ČR a zaujala tak místo vedle dalších památek republiky jako je například Karlštejn. Dlouhé stráně jsou jedno z nejnavštěvovanějších míst Jeseníků a určitě stojí za to.

 

Zimní radovánky

No a co by to bylo za hory, kdyby se tu nedalo v zimním období lyžovat. Ramzovské sedlo je vzdáleno jen 20 minut autem a odděluje Hrubý Jeseník od Rychlebských hor. Na své si přijdou nejen příznivci sjezdového lyžování, ale i běžkaři a vyznavači pěší turistky, kteří mají otevřenou cestu na všechny světové strany. Zajímavou poznámkou je, že vlaková zastávka v Ramzové je nejvýše položenou zastávkou u nás. Kousek dál od Ramzové směrem na západ leží již zmiňované Červenohorské sedlo. Silnice přes toto 1013 metrů vysoké horské sedlo je hlavním tahem z Jeseníku do Šumperku. Areál na vrcholu je významným rekreačním střediskem sjezdového lyžování. Je zde sedm vleků a několik upravených běžeckých tratí, z nichž jedna vede přímo na Praděd.

 

Pár slov závěrem

To je ale jen zlomek z toho, co nám Jeseníky nabízejí. Je tady ještě spousta míst, která jsou úchvatná a zajímavá a to v každém ročním období. Jeseníky nabízejí odpočinek, čistý vzduch a relax v pobobě hlubokých lesů plných hub nebo procházek po lesních cestách, které nás zavedou na místa, kde mnohdy lidská noha nevkročila. Ať už svůj volný čas nebo dovolenou strávíme oddychově nebo aktivním sportem, určitě se sem rádi vrátíme.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Enter Captcha Here : *

Reload Image