Americký burger se slaninou a cheddarem – proslavený nejen v amerických restauracích a bistrech, ale známý po celém světě

Hamburger byl poprvé zmiňován už v roce 1889 v amerických novinách Walla Walla. Odkud ale původně pochází? USA zdaleka není jeho rodnou kolébkou. Cesta hamburgeru do Ameriky trvala řadu let. Dostal se do USA jak jinak, než po vodě. Hamburger, tedy opečená placka masa jednoduše vložená mezi rozpůlenou housku, byla oblíbeným pokrmem námořníků z Hamburku. Odtud byl také odvozen samotný název pokrmu. O tom, kdo se zasloužil o podobu burgeru, jak ho známe dnes, se vedou dohady. Pravda ale je, že se z něho později stal symbol globalizace a známe jej všichni.

 

Ingredience:

•   500 – 600g mletého předního hovězího

•   4 housky na burger

•   8 plátků anglické slaniny

•   olej

•   cheddar

•   větší cibule

•   rajčata

•   listy ledového salátu

•   majonéza

•   sůl

•   pepř

 

Výběr masa a samotný postup:

Základem každého poctivého burgeru je hovězí maso. Proto je velice důležitý jeho výběr a nesmíme to podcenit. Mnozí odborníci doporučují volit spíše tučnější maso. Ideálně by mělo mít cca 20% tuku. Vybírejte přední hovězí. Pokud chcete zažít opravdu gurmánský zážitek, namelte si maso až doma krátce před tím, než ho vložíte na gril. Burger guruové doporučují mlít maso ihned po vyndání z lednice. Maso má díky tomu pořád nízkou teplotu a nedochází k oddělování tuku od masa. Tuk je nejen v burgeru důležitým nositelem chuti. Mletí by mělo být spíše hrubší. Na burger nemelte maso, které bylo v nemletém stavu zmraženo. Nehodí se na to a rozpadalo by se na pánvi.

Maso není potřeba předem nijak zásadně ochucovat. Z namletého masa vytvarujte placku, která je o něco málo větší než burgerová houska. Jen ji těsně před vložením na pánev osolte a opepřete.

Placku položte na gril a jemně ji přitlačte. Doba grilování závisí na typu masa. Je potřeba to na prvním burgeru otestovat. Také byste měli brát v úvahu preference strávníka a samozřejmě to závisí i na tloušťce placky, kterou jste vytvarovali. Doba se pohybuje od 2 až do 8 minut z každé strany. Začněte někde uprostřed a upravujte podle potřeby. Nikdy však maso neotáčejte více než jednou. Mohli byste placku zbytečně potrhat a také při každém otáčení z masa unikají šťávy, které chceme ponechat uvnitř.

Maso byste měli! Nyní se vrhnete na zbytek. V troubě si nechte mírně rozpéct housky, aby měly zlehka křupavé okraje. Na pánvi si mezitím oprahněte plátky slaniny. Spodní stranu housky si potřete majonézou. A následně už jen přidáváte zbylé připravené ingredience. Střídavě tedy kladete na housky nejprve plátky sýra, grilované maso, salát, slaninu a na kolečka nakrájená rajčata. Zakončete opět plátkem sýra.

Burger není jen o dobrém masu a housce. Pravá magie se točí kolem dalších přísad. Jednou z nejklíčovějších věcí je omáčka – dip. Každý, kdo připravuje burgery, si po čase vytvoří nějakou svou vlastní tajnou recepturu. Postupem času ji ladí až k samotné dokonalosti. Když budete mít štěstí, tak právě na tyto drobnosti „ulovíte“ své věrné fanoušky, kteří budou právě burger od vás vyžadovat.

 

Tipy na přípravu dipů:

Dip z cherry rajčat

Nahřejeme si olivový olej a na něm lehce osmažíme nadrobno nakrájenou menší cibuli. Přidáme také stroužek česneku. Po cca 5 minutách smažení zvýšíme teplotu a přisypeme na půl rozkrojených 500g cherry rajčátek. Rovnou přidáme 100 gramů krupicového cukru a 100 ml červeného vinného octa. Ochutíme mořskou solí a čerstvě namletým pepřem. Necháme vše povařit asi 10 minut, postupně by měla konzistence houstnout. Po uplynutí 10 minut sundáme z plotny a necháme vychladnout.

Tyto ingredience by vám měly stačit na 400 ml dipu.

Dip z cherry rajčat se výborně hodí jako přísada do vašeho burgeru.

Nezapomeňte na to, že cesta ke skvělému burgeru je o tom, vychytat si co nejlepší poměr jednotlivých surovin a jak je dobře ochutit. V praxi to znamená opakovaně zkoušet, experimentovat a měnit, dokud nedojdete k takovému složení, které bude po všech směrech vyhovovat vaší chuti. Není potřeba se srovnávat a pokoušet se replikovat burgery jiných. To je právě na burgeru to krásné. Jedná se přeci jen o housku s masem, ale každý chutná trochu jinak.

Burger je tak zabijákem nudy a synonymem pro pohodu s přáteli a rodinou. Bohatá chuť burgeru se výborně snoubí s hranolkami nebo opečenými bramborami.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Enter Captcha Here : *

Reload Image