Thajská klasika – rýžové nudle PAD THAI

Thajská kuchyně patří k velmi oblíbeným gastronomickým zážitkům. Je typická svou barevností, nezaměnitelnou vynikající chutí a pestrou škálou bezkonkurenčních pokrmů. Přestože si řada lidí myslí, že to, co je thajské, musí být dost ostré a hlavně hodně pálivé, není to tak. Jde zejména o to, že se spolu kombinují různé tradiční i netradiční suroviny, aby vznikl pokrm, který potěší všechny smysly.

Milovníci thajské kuchyně ví, že je to jedna z nejoblíbenějších kuchyní z celého světa. Svého času jí ovlivnila Čína s nudlemi a wokem, Indie s kari a také Portugalci, jež se v 16. století postarali o dodání důležité suroviny v podobě chilli papriček, které přivezli z Ameriky. Základními surovinami jsou rýže a ryby, dále se používají nudle, vepřové i drůbeží maso, kokosový olej a mléko, různé koření, bylinky, tropické ovoce i zelenina.

 

Trocha historie

Smažené rýžové nudle Pad Thai jsou tradičním pouličním jídlem, které si našlo cestu do mnoha restaurací v Thajsku i ve světě. Základem jsou sušené rýžové nudle, které se musí před přípravou namočit a poté se smaží s vejcem a dalšími ingrediencemi. Nejčastěji se přidává rybí omáčka, někde i tamarindová pasta, krevety, česnek, šalotka, chilli papričky, limetky a mnoho dalších surovin. Dá se říci, že každý dělá Pad Thai po svém a podle toho také volí suroviny. Je to podobné jako náš guláš, nikdo neprozradí 100% přesný recept, protože vždy má nějakou malou tajnou ingredienci.

O Pad Thai řada historiků tvrdí, že se rýžové nudle objevily za časů království Ayutthaya a byly přizpůsobeny tak, aby se v nich odrážela pravá chuť Thajska. Dnes patří Pad Thai k nejvyhledávanějším pokrmům a dokonce je mnozí považují za národní pokrm Thajska.

 

Na návštěvě v thajské kuchyni

Každý bohužel nemá to štěstí, aby mohl vyrazit do Thajska a ochutnat pravé Pad Thai přímo u zdroje, ale nic nebrání tomu, abyste si takový pokrm připravili sami doma. V současnosti není problém sehnat všechny potřebné ingredience, včetně pánve wok. Přestože se dá toto jídlo připravit i na normální pánvi, nic se nevyrovná woku.

 

Suroviny na 4 porce:

•   300 g úzkých plochých rýžových nudlí

•   2 až 3 lžíce arašídového nebo sezamového oleje (kdo nemá, může použít jakýkoliv)

•   1 cibule

•   2 stroužky česneku

•   200 g kuřecích prsou

•   150 g středně velkých oloupaných čerstvých krevet

•   3 jarní cibulky

•   175 g čerstvých fazolových výhonků

•   3 lžíce rybí omáčky

•   mletý černý pepř

•   3 lžíce nasekaných pražených arašídů

•   1 chilli paprička

•   1 limetka na ozdobu

 

Postup:

Do hrnce dejte velké množství vody a uvařte v nich rýžové nudle asi 3 minuty, potom je sceďte a odložte stranou. Nechte důkladně rozpálit pánev wok, vlijte arašídový olej (sezamový), přidejte na plátky nakrájenou cibuli i česnek a nechte opékat, dokud oboje nechytne zlatohnědou barvu. Míchejte kovovou či dřevěnou obracečkou nebo jen tak pohazujte pánví, pokud to umíte.

Jakmile máte správnou barvu, dejte cibuli s česnekem na okraj pánve a vhoďte kuřecí prsa nakrájená na zhruba dvoucentimetrové kousky a nechte opéct. Přihoďte krevety, nakrájené jarní cibulky (3 cm kousky), nakrájenou chilli papričku (pokud by to na vás bylo moc pálivé, zbavte se před vložením do pánve semínek, ta pálí nejvíc), fazolové výhonky a opékejte zhruba 2 minuty. Nezapomeňte vše celou dobu míchat.

Vložte uvařené nudle a míchejte, či spíše prohazujte, dokud se nudle neprohřejí. Zakapejte rybí omáčkou (opravdu si dejte pozor, aby to byly jen 3 lžíce, protože je hodně slaná a když to přeženete, můžete pokazit celý pokrm), opepřete, ještě párkrát proházejte v pánvi a servírujte. Limetku nakrájejte na měsíčky a položte k Pad Thai jako ozdobu. Přejeme dobrou chuť.

 

Jeden myslel na “Thajská klasika – rýžové nudle PAD THAI

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Enter Captcha Here : *

Reload Image