Turecká Baklava – tradiční pochoutka s ořechy a medem

Turecká kuchyně patří mezi 5 nejbohatších kuchyní světa, spolu s italskou, francouzskou, mexickou a čínskou. Základ tvoří receptury, které pochází z časů osmanských Turků. Ti byli svého času do značné míry ovlivněni kulturou Středního východu a Balkánu. Pokrmy se v jednotlivých regionech Turecka hodně liší, díky čemuž je turecká kuchyně velmi rozmanitá a bohatá. Najdete v ní také černomořskou, anatolskou či antepskou kuchyni, ale i mnoho dalších.

Na baklavu můžete narazit v podstatě kdekoliv na světě. Dá se říci, že si na ní dělá nárok kde kdo, ale oficiálně je domovem baklavy Turecko, Blízký východ, Balkán a dokonce i arabské země na severu Afriky.

 

Baklava se objevuje v nabídce pouličních stánkařů, na tržnicích a samozřejmě i v restauracích. Nepostradatelná je prakticky při jakýchkoliv slavnostech v průběhu roku. Samozřejmě, že v každém regionu můžete narazit na jisté odlišnosti, zejména co se týká druhu ořechů, které se používají, nebo koření. Například Írán a Azerbajdžán používá pistácie nebo mandle smíchané s pistáciemi, zatímco na Balkán a Blízký východ vlašské ořechy, jako koření pak hřebíček a skořici. Tradiční baklava je velice sladká, takže i malinký kousíček je opravdovou kalorickou bombou.

 

Trocha historie

O baklavě se historie zmiňuje v souvislosti s dobou byzantskou a její složení je charakteristické pro mlsné jazýčky té doby, které měly velmi sladké pochoutky v oblibě.  Jakmile se tento slaďoučký dezert rozšířil mimo turecké území, přijala ho spousta zemí (Řecko, Balkánské země i Arabové) za svůj a až dodnes jej pokládají za národní dezert jejich země. Nejstarší nám známý recept se nachází v čínské kuchařce z roku 1330.

 

Baklava v evropských domácnostech

Kdo miluje opravdu hodně sladké dezerty, ten si v tomto případě přijde na své. Pokud tedy držíte nějakou dietu nebo nesmíte konzumovat sladké, raději si k baklavě jen přičichněte, případně jí můžete pro své blízké připravit.

 

Potřebné suroviny:

•   1 balení těsta Fillo (většinou má 500 g a je mražené)

•   200 g čerstvého másla

•   200 g vlašských ořechů (nebo pistácií)

•   250 g cukru

•   3 lžíce medu

•   250 ml vody

•   1 lžíce čerstvé citronové šťávy

•   50 g nesolených pistácií (mohou být i jiné oříšky, ale pokaždé jemně nasekané na ozdobu)

 

Postup:

Nechte těsto rozmrazit při pokojové teplotě. Připravte si zapékací nádobu a pusťte se do práce. Těsto si rozbalte nejlépe na rovné ploše, ideálně na desce kuchyňské linky, protože ho budete rozdělovat na dvě poloviny. Když je forma malinká, rozdělí se na více dílů, ale postup je stejný. Každý balíček obsahuje většinou 11 placek, takže po přepůlení budete mít 22 tenkých placek o velikosti zhruba 25 x 35 centimetrů (placky by měly pokrývat celou plochu nádoby).

Ze všeho nejdříve si nasekejte oříšky a hned pak rozpusťte máslo. Rozpuštěným máslem potřete dno nádoby (formy) a začněte s vrstvením. První 2 placky rozložte na sebe na dno pečící nádoby a potřete máslem. Rozložte další 2 placky, opět natřete máslem a pokračujte tímto způsobem, až dokud nespotřebujete polovinu placek.

Následuje vrstva nasekaných ořechů, kterými rovnoměrně pokryjete celou plochu navrstveného těsta. Přes oříšky rozložte další 2 placky filo, potřete máslem a stejně jako předtím vrstvěte, dokud nevypotřebujete veškeré těsto. Poslední vrstvu potřete zbývajícím máslem. V téhle fázi přichází na řadu ostrý nůž, kterým připravený moučník nakrájíte na čtverečky, obdélníčky nebo i kosočtverce.

Mějte na paměti, že sice budete krájet, ale nesmíte dokrojit až na dno nádoby, vždy jen k vrstvě s oříšky. Nejčastější velikostí na jakou krájíme je 3×3, 3×4, ale někdo dělá i 2×2 nebo 2×3 centimetrů, záleží, jak vám to vyjde. Formu vložte do trouby předehřáté na 180°C a nechte péct dozlatova zhruba 25 minut, záleží samozřejmě na troubě.

Mezitím co se bude baklava péct, je čas připravit sirup. Do hrnce dejte vodu s cukrem, přidejte med a nechte na mírném ohni společně rozpustit. Promíchejte a nechte ještě 5 minut pomalu povařit. Nakonec přidejte citronovou šťávu a odstavte, aby sirup zchladl.

Hotovou baklavu vyjměte z trouby a nechte asi 15 minut odpočinout. Potom znovu vezměte ostrý nůž a dokrojte jednotlivé dílky až na dno nádoby. Pomocí lžíce nebo menší naběračky vlévejte vlažný sirup do jednotlivých řezů mezi kostkami. Posypte jemně nasekanými pistáciemi, vlašskými či jinými ořechy. Když máte hotovo, nechte baklavu minimálně 4 až 5 hodin naležet, teprve poté konzumujte.

 

Malý tip na závěr:

Pamatujte si, že čím déle na baklavu čekáte, tím má lepší chuť.